Mi is az a 0 órás munkaszerződés?

A 0 órás munkaszerződés azt jelenti, hogy a munkaadó annak ellenére, hogy állandó munkaviszonyt létesít a munkavállalóval, nem köteles minimális munkaórát biztosítani a munkavállalónak.

Ugyanakkor a munkavállaló sem köteles elvállalni az épp felajánlott munkát. A munkaadók viszont  annak ellenére, hogy nem garantálnak egy óra munkát sem, általában úgy alakítják ezen munkaszerződések szövegét, hogy a munkavállaló vállalja, hogy kötelezi magát a felajánlott munka elvégzésére amikor arra a munkaadónak szüksége van.

A leggyakoribb munkaterületek a 0 órás munkaszerződések használatára az oktatás, egészségügy, vendéglátóipar és a mezőgazdaság.

Kinek jó a 0 órás munkaszerződés?

Elsősorban a munkaadóknak, mert van egy melósuk, akire számíthatnak, decsak akkor fizetnek, ha a melós dolgozik is. A munkavállalók körében a 0 órás munkaszerződés előnyös lehet nyugdíjasoknak, illetve felsőfokú tanulóknak, akik inkább kiegészítő jövedelemszerzés céljából vállalnak munkát és viszonylag flexibilisek abból a szempontból, hogy mikor van a munkaidejük.

Míg a fent említett munkavállalók csoportjának megfelelhet az efajta munkaviszony, egy családját eltartó munkavállalónak egyáltalán nem előnyös ez a fajta munkaszerződés, mivel nem számíthat állandó és heti vagy havi egyforma összegű fizetésre.

0 órás munkaszerződés és Anglia

A Britt 1998-as Nemzeti Minimumbér törvény kimondja, hogy a 0 órás munkaszerződés útján alkalmazott dolgozóknak a munkaadó köteles fizetni a nemzeti minimumbért abban az esetben, ha azok készenléti státuszban vannak. Ez azt jelenti, hogy amíg a dolgozó a munkahelyén tartózkodik és két munkavégzés közt készenléti állapotban van, akkor arra az időszakra jár neki a minimumbér.

Például:

Tibi sofőrként dolgozik egy bútorokat értékesítő boltnál. Ha egy vásárló megvesz egy ülőgarnitúrát, Tibi felpakolja, és házhoz szállítja. Mivel ez egy fizikailak megterhelő munka, Tibi £15.00/óra fizetést kap a bútorszállításért. Ha Tibi normális állandó munkaviszonyban van, akkor egy 8 órás műszak alatt £120-at keres akár 2 fuvart vitt ki aznap, akár 8-at.

Ha viszont Tibit 0 órás munkaszerződés útján alkalmazták már egyből más a helyzet. Ha Tibinek a nap folyamán két fuvarja volt, amely 2 órát vett igénybe, akkor arra megkapja óránként a £15.00-öt, viszont a maradék 6 órára amelyet fuvarra várva magazin olvasásával töltött, csupán £7.20-at (2016-os minimumbér) kap majd. Így az aznapi fizetése már nem £120 lesz, hanem csak £73.20.

A törvény érvénybelépése előtt ez úgy nézett ki, hogy Ha Tibinek a nap folyamán csak 2 fuvarja volt, akkor aznap £30-at keresett.

Másodállás

Egy arra vonatkozó 2015 májusában érvénybe lépett határozat  előtt a munkaadó még azt is megtilthatta, hogy a 0 órás munkaszerződés útján alkalmazott dolgozó másodállást vállaljon, amennyiben nem elég neki a munka amit kap.

Statisztika

2014-ben Nagy-Britanniában mintegy 700,000 dolgozó volt alkalmazásban 0 órás munkaszerződés útján. Felmérések alapján a megkérdezettek 38%-a nem vett észre különbséget a munkaviszonyában, teljes munkaidőben dolgozott 30, vagy több órában hetente. 66% elégedett volt a ledolgozott óraszámmal amit kapott, és 16% úgy érezte, hogy többet is dolgozhatott volna, mint amennyi órát kapott.

Juttatások

A 0 órás munkaszerződés útján dolgozók a következő munkaviszonyi juttatásokra jogosultak:

  • Gyes
  • Szabadság
  • Betegbiztosítás

Jó nekünk, Angliában dolgozó Magyaroknak a 0 órás munkaszerződés?

Ha azért jön ki valaki, hogy rövidtávon kicsit összeszedje magát, majd hazamenjen, akkor a válasz nem. Akik új életet akarnak itt kezdeni, azok számára nem feltétlenül hátrányos, nyilván munkahely válogatja. Sok országos méretű cég használja a 0 órás munkaszerződéses munkaviszonyt, ahol általában úgy működik a dolog, hogy a jó, megbízható dolgozót megbecsülik, és kap elég órát, a lógósok pedig nem, így úgyis otthagyják majd a munkahelyet esélyt adva azoknak, akik tényleg dolgozni akarnak. Ilyen cégek például: Sports Direct, JD Wetherspoon, McDonald’s, Tesco, Burger King, Boots, csak hogy említsünk néhányat. 0 órás munkaszerződés

Végszónak csak annyit, hogy mindenki nézze át jól a munkaszerződését (már aki kap, mivel Angliában nem kötelező a munkaszerződés), hogy megfelelnek-e neki a munkafeltételek, és döntsön úgy, hogy a saját, illetve családja érdekeit tartsa szem előtt.

 

Mi a 0 órás munkaszerződés – Jó ez nekünk Magyaroknak?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .