Angliai Magyarok és Brexit – vajon maradhatunk?

A Brit kormány próbálja megnyugtatni a Nagy-Britanniában élő EU állampolgárokat, de nem tudja garantálni, hogy nem lesz deportálás az ország Európa Unióból való kilépését követően.

„Az EU tagállamok polgárainak a referendum eredményéből kifolyólag nem változtak a Nagy-Britanniai jogai és státusza.” – jelentette ki a kormány.

Az egyesült királyság az 50. cikkely érvénybelépéséig marad az EU tagállama, de még ezután is csupán tárgyalások kezdődnek a többi EU tagállammal amelyek akár két évig is elhúzódhatnak, s csak ezután történik meg a kilépés.

„Teljes mértékben elvárjuk, hogy amikor ténylegesen kilépünk az EU-ból, az Egyesült Királyságban élő EU polgárok és az EU-ban élő UK polgárok megfelelő védelemben részesüljenek.” – tette hozzá a kormány.

A képviselők a múlt héten annak javára szavaztak, hogy az EK (Egyesült Királyság)-ban élők megtarthassák az országon belüli állandó lakhelyre való jogukat.

Mit mond az új Brit miniszterelnök?

Theresa May, az új Brit miniszterelnök kijelentette, hogy szeretné biztosítani ezen jogokat feltéve, amennyiben az EU blokk is hasonló feltételeket biztosít az EK polgároknak a kilépés után.

London polgármestere egyetért az aggódókkal

London polgármestere Sadiq Khan és a CBI elnöke, Paul Drechsler is csatlakozott azon képviselőkhöz, akik konkrét válaszokat és biztosítékokat követelnek az üggyel kapcsolatban.

„Mi mindannyian függünk ezektől a dolgozóktól, és úgy gondolom, hogy egy nagyon is humánus eredetű problémával állunk szemben” – nyilatkozta Drechsler az ITV News munkatársának, továbbá hozzátette, hogy ez nem egy politikai, vagy gazdasági probléma, hanem arról szól, hogy „hogyan bánunk az emberekkel”.

Khan is hasonló elveket hangoztatott, többek közt azt, hogy „egyszerűen nem elég jó”, ha az embereket kétségek közt hagyják lebegni a jövőjükkel kapcsolatban a tárgyalások alatt, amelyek évekig elhúzódhatnak.

Mi lesz az EU-ban élő UK polgárokkal?

Jelenleg mintegy 3,3 millió EU állampolgár él az EK-ban, és körülbelül 1.2 millió Brit él a 27 EU tagországok valamelyikében.

A különbség csak az, hogy ha az EK megvonja az EU polgárok Brit tartózkodási, illetve letelepedési engedélyét, az EU országokban élő Britteket akkor sem lehet hazaküldeni. A helyzet az, hogy védi őket Az  alapvető jogok csartájának 19. Cikkelye, amely tiltja bármiféle emberi csoport „kollektív kiutasítását” – mondja a Migration Watch.

Angliai Magyarok és a Brexit – Mit jelent ez nekünk?

Jelen pillanatban sajnos senki sem tudja megmondani, hogy a kilépés után lesz-e továbbra is iskolai és tanulmányi támogatása annak a jelenleg mintegy 2000 felsőfokú tanintézetbe járó diáknak, hogy lesz-e továbbra is ingyenes egészségügyi ellátásunk, megtarthatjuk-e az állásunkat, vállalkozásunkat, egyáltalán melyikünk maradhat, és kinek kell elhagynia az országot.

Mindenesetre pánikolni egyelőre felesleges,  legyünk pozitívak, és bízzunk benne, hogy a kiválás után is ugyanúgy folytathatjuk Angliai életünket, ahogy eddig.

Angliai Magyarok és Brexit – Maradhatunk, vagy mennünk kell?

2 thoughts on “Angliai Magyarok és Brexit – Maradhatunk, vagy mennünk kell?

 • 2017-02-16 at 15:04
  Permalink

  Elképzelem, hogy az angolok majd takarítanak, meg mosogatnak a saját hazájukban…egy nagy zokogás lesz az ország. 😀

  Válasz
  • 2017-02-16 at 17:24
   Permalink

   Hülye döntés volt de azért nem kell őket félteni, az EU előtt is megoldották.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Leave the field below empty!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .