Ez megint egy olyan téma, amiről úgy gondolom érdemes beszélni. Újra csak a sok évre hivatkozva, melyet az Angliába érkező magyarok útjának egyengetésével töltöttem rengeteg tapasztalatot (hol jót, hol rosszat) szereztem, a magyarok hozzáállásához az angliai munkakeresés terén. 

Minden nálunk szállást foglaló személytől meg szoktuk kérdezni, hogy milyen szinten beszél angolul. Amennyiben a válasz „semennyire”, akkor lebeszéljük a kiutazásáról. Javasoljuk, hogy tanulja otthon egy kicsit a nyelvet. Viszont, ez az, amit a legkevesebbet hallunk.
Az „elboldogulok”, „erős alap”, „nem tudnak eladni” a nagy átlag. Majd megérkezik a szállásra és kiderül, hogy egy kukkot nem beszél angolul, nem érti meg, ha a nevét kérdezik, nem tudja elmondani angolul, hogy honnan jött, hány éves, és még a számokat sem ismeri. Viszont tudja, hogy a munka „dzsob” és majd bemegy mindenhová, csak akad valami. Mit gondol? Ha elindul munkát keresni és esetleg még hajlandóak is felvenni egy autómosóba (ami általában a minimum bért sem adja és közel sem biztos, hogy kifizeti), vagy konyhára mosogatni, honnan fogja megérteni, hogy felvették-e vagy sem és holnap hányra menjen dolgozni? Mind ennek betetőzése az, amikor kiderül, hogy minimális pénzzel érkezett Londonba, egy hétre elegendő a pénze, stb.
 
Ha még valaki el is kisérné munkát keresni, hogy állná meg a helyét a munkahelyén?
Hát könyörgöm, kit akart becsapni az erős alappal? Bennünket nem, csak saját magát.
Képzeljük el a fordított szituációt, ha valaki Magyarországon szeretne elhelyezkedni semmi magyar nyelvtudással. Egyszerű lenne?
Angliában rengeteg a bevándorló, sokan keveset vagy rosszul beszélnek angolul. Toleránsak a munkaadók, szívesen megismétlik a kérdésüket, ha látják, hogy nem érted, lassan beszélnek, ha kell, de nem gondolatolvasók. Tehát valamennyire tudnod kell angolul, hogy kommunikálni tudj velük. 
Ha már az alap dolgokat megérted és válaszolni is tudsz rájuk:
– hogy hívnak
– honnan jöttél
– hány éves vagy
– égtájak
– számok
– tisztító eszközök
– címed
tehát az alap dolgok. 

Ezek ismeretében és hatalmas kitartással, már el tudsz helyezkedni konyhai kisegítőként, segédmunkásként, takarítóként és hasonló egyszerű munkahelyeken.
Az alap nyelvtudás mellé nagy elszántság is szükséges.

Gyenge angollal semmiképp ne az interneten keresd a munkát és a szobában ülve várd, hogy berepüljön a sült galamb.
Reggel 8-tól már vedd nyakadba a várost, kezedben rengeteg kinyomtatott önéletrajzzal (CV) és ne menj el egyetlen üzlet, pub, étterem, ügynökség előtt sem úgy, hogy nem mész be. Az üzletvezetőt keresd és ajánld fel a munkád. Ne csak oda menj be, ahol kiírták, hogy munkaerőt keresnek. Ne ess kétségbe, ha elküldenek. Ne gondold, hogy égő, hogy nem vettek fel. Úgy sem ismer senki. Rázd meg magad és menj be a következő helyre is. Légy mosolygós, vidám és magabiztos. Ha kevés a pénzed, készíts magadnak szendvicset, ne költsd a pénzed éttermi kajára. Kevés pénzzel a McDonald’s is drága. Először a szállásod környékén keress munkát, gondolj arra, hogy a későbbiekben a munkába járás minél kevesebb időt és pénzt igényeljen. Az elején ne válogass a munkák között, elégedj meg bármilyennel. Ne számíts rá, hogy többet kapsz, mint a minimálbér. Később, ha már megvetetted a lábad Angliában, beilleszkedtél, felvetted az angliai ritmust, erősítettél az angol nyelvtudásodon, lesz lehetőséged jobb, vagy jobban fizető munkát keresni. 
Minden Facebookos megosztást köszönünk!
Angliai munka nyelvtudás nélkül

8 thoughts on “Angliai munka nyelvtudás nélkül

 • 2017-09-13 at 14:10
  Permalink

  Nemhogy alap szintű tudással, de B2 szint alatt ne is indulj el. Szánj rá egy évet, pénzt, erőfesztést és csinálj meg egy középfokú nyelvvizsgát, megtérül a befektetés.

  Válasz
 • 2017-08-11 at 13:26
  Permalink

  En biztosan nem vartam volna 2 evet!!!! en csa egy hete vagyok itt de van mar szamom…..joelore gondoskodtam rola!!!!!

  Válasz
 • 2017-04-30 at 22:11
  Permalink

  És az hogy keressen munkát akinek még NIN száma sincs?

  Válasz
  • 2017-05-01 at 06:04
   Permalink

   Hát igen, azt nem árt elintézni mihamarabb. Egyébként néhány cég úgy is felvesz, hogy még nincs NI-d, viszont fizetést sajnos csak akkor kaphatsz, ha már megvan. Ha komolyan gondolod a munkát odakint, akkor mihamarabb intézd el.

   Válasz
   • 2017-07-20 at 23:36
    Permalink

    Kedves jimmy
    Hogyan próbáljam intézni a NIN szamot ha nem akarnak segiteni. Ezt értem a párom testvérére. Ő nem akarja nekem megcsinálni mindig csak a majd szót hajtogatja. Így nem lehet ehhez hozzáálni. Már 2 éve vagyok itt és még mindig nem intézi

    Válasz
    • 2017-07-21 at 05:33
     Permalink

     Ha két éve nem intézi, akkor lehet, hogy ideje lenne mást keresni, aki segít. Nem kell hozzá extra tudomány, csak valaki, aki beszél egy kicsit angolul és segít fordítani. Telefonon le lehet foglalni az időpontot, majd be kell menni a megadott központba a megadott időben. Ott kérdeznek néhány dolgot, és elindítják a folyamatot. A kártyát postán kiküldik, ennyi az egész.

     Válasz
 • 2016-09-15 at 01:31
  Permalink

  micsoda kishitu hozzaallas. birkak vagytok, mar bocs 😀

  Válasz
  • 2017-04-07 at 14:24
   Permalink

   Igazad van a nyelv nélkül El van vesszve az ember én is 42 évesen tanulok és készülök egy interjura!Ez normàlis hogy valamenyire Kell tudni!Tapasztalatból mondom mert bizony egy hónapja Angliàba vagyunk és Megvan a nino a bank kàrtya és teljes gözzel tanulunk a férjemmel!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Leave the field below empty!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .