Mi is az a „Council flat”?
A Council flat egy olyan ingatlan ami a területi önkormányzat tulajdonában, és nem magánkézben van. Az önkormányzat (council) ezeket a lakásokat az arra rászorulók rendelkezésére bocsájthatja.
Természetesen mindig több a lakásra váró mint a rendelkezésre álló ingatlan, ezért majdnem minden esetben hosszú várólistára (housing register), nem egyszer évekre kell számítani. A listára való feliratkozás nem jelenti azt hogy valaha is lakáshoz fogsz jutni Angliában, de ha körülményeid miatt rászorulsz érdemes megpróbálni!
Ha „Council flat”-re pályázol, érdemes felkeresni a kerületi „Housing Association” irodáit is, mivel ezek igen gyakran összeköttetésben vannak az önkormányzat azon szerveivel, akik lakásügyekben döntenek.

Hogyan kell Council Housing-ra jelentkezni?
Lakásigényléshez először is ki kell töltened egy jelentkezési lapot amit az illetékes council irodájában szerezhetsz be. Ha ennek alapján megfelelsz, felkerülsz egy várólistára.
Nem meglepő, de bűncselekménynek minősül ha hamis információt írsz a jelentkezésedbe! Következésképpen kizárhatnak a várólistáról, vagy bíróság elé is kerülhetsz.

Kik jelentkezhetnek Council Housing-ra?
18 éven felüliek (egyes esetekben a korhatár 16 év) akik az adott kerületben élnek vagy/és dolgoznak.

Kik NEM jelentkezhetnek?
Azok akik bármilyen módon nyilván vannak tartva antiszociális viselkedés miatt. tartozásod van bármely council-lal, vagy Housing Association-nal szemben.

Mi alapján dönt a council?
A tanácsi lakásokat rendszerint azok kapják akik a legjobban rászorulnak. Ennek eldöntésére a council egy pontrendszert dolgozott ki. Gyakorlatilag minél több pontod van, annál előrébb kerülsz a listán.

Mire kaphatsz pontokat?
ha túlzsúfolt, rossz körülmények közt élsz, és sürgős segítségre van szükséged.
az adott környéken dolgozol
olyan betegségben szenvedsz ami rosszabbodik lakáskörülményeid miatt.
hajléktalan vagy, ill. hajléktalanszállóban élsz.

Csoportosítási rendszerek
Általában a jelentkezőket 3 alap csoportba sorolják:
band A – azok akiknek sürgősen szükségük van lakásra, egészségi okok miatt.
band B – gyermekes családok akik túlzsúfolt körülmények között élnek.
band C – mindenki más
Az ugyanabba a csoportba sorolt jelentkezőket rendszerint feliratkozásuk sorrendjében juttatják lakáshoz.

Mennyi ideig kell a lakásra várni?
Ez nagyon sok mindentől függ de leginkább attól, hogy:
♦ a pontrendszerben hány pontod van
♦ melyik csoportba vagy besorolva
♦ az általad igényelt lakás méretétől
♦ attól hogy hányan várnak hasonló lakásokra
♦ hány lakás van a kerület nyilvántartásában

Mi történik ezután?
Ha eljött a várva várt nap, és a council lakást ajánl fel számodra, feltehetőleg levélben értesítenek.
Az is lehet hogy bejegyeznek egy ún. choice based letting rendszerbe. Ez tulajdonképpen annyit jelent hogy ha te találsz egy neked megfelelő lakást arra licitálhatsz, és ha minden simán megy a council fog fizetni érte. Ennek feltételei kerületenként változóak, tehát erről a legjobb személyesen érdeklődni az illetékes council-nál.
Ha lakást ajánlanak meg kell indokolniuk, miért találják az adott lakást megfelelőnek számodra, és lehetővé kell tenniük hogy megtekintsd. Nincs túl sok időd hogy eldöntsd hogy elfogadod-e a felajánlott lakást, és ha néhányat elutasítasz akkor előfordulhat hogy hátrébb raknak vagy véglegesen levesznek a listáról.

Forrás: Angliai Magyarok Szövetsége

Angliai Tanácsi Lakások avagy a Council Flat Council housing

3 thoughts on “Angliai Tanácsi Lakások avagy a Council Flat Council housing

 • 2023-03-17 at 18:54
  Permalink

  hi..I’m Kalman Petrovich. United Kingdom of England..I live./ Residence. final in the Country. they require an apartment. I don’t work, my partner is Orsos tunde, we will have a baby together on 23/4/2023, we are expecting a little one. I’m waiting for your reply.

  Válasz
 • 2020-05-26 at 08:51
  Permalink

  Terd-mediszkuszom van operaciora varok ,munkam elvesztem mindig mert santitok es bottal kell jarnom …Az operacio egyenlore nem tudom mikor lessz ,ide oda kuldonek es Universal krediten elek sajnos -a fiam nyakan … szeretnem tudni hogy van-e eselyem …Mellesleg tobb betegsegem is van / Raadasul 70% -ban suket is …Szeretnem tudni van-e eselyem ilyesmire ,sajnos ezt hozta a sors szocialis lakas kerelemre .

  Válasz
  • 2020-05-28 at 09:01
   Permalink

   Kedves Ladislav, A te esetedben szerintem az orvosod tudna a legtöbbet tenni lakás ügyben az egészségi állapotodra való tekintettel. Ők javasolhatják, illetve kérhetik a council-t lakás kiutalására.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Leave the field below empty!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .