Kifizetik-e a le nem dolgozott munkaidőt betegség esetén? Ha négy vagy több, egymást követő napig nem dolgozik, és a heti keresete meghaladja a 107 fontot, jogosult a Statutory Sick Pay (SSP) – kötelező táppénzre.

 Az SSP az a juttatás, amelyet a munkaadó a munkából betegség miatt hiányzó alkalmazottainak köteles fizetni. Ez a minimális pénzösszeg, amit betegség miatti távolmaradás esetén kaphat. Emellett munkaszerződése alapján további juttatásokra is jogosult lehet (contractual sick pay – szerződéses táppénz). Olvassa el a szerződését, és ellenőrizze, hogy mire jogosult.

A legtöbb alkalmazott jogosult az SSP-re, beleértve a részidős dolgozókat, a határozott idejű szerződéssel alkalmazottakat, és ügynökségi dolgozókat is.
Az SSP legfeljebb 28 hétig tarthat. A szerződéses táppénz ennél hosszabb ideig tarthat. Szerződéséből megtudhatja, hogy ez érvényes-e önre.

Ha nem kaphat SSP-t, vagy ha 28 hétnél hosszabb ideig volt beteg, munkáltatójától kap egy SSP1 nyomtatványt és indoklást. Az SSP1 nyomtatvánnyal folyamodhat munkaképtelenségi támogatás- vagy jövedelem-kiegészítésért (ESA) a helyi támogatási hivatalhoz, amennyiben nem jogosult SSP-re vagy szerződéses táppénzre.

Mennyi táppénzt fog kapni?

Vagy az SSP-t fogja kapni, vagy – ha munkaszerződése ennél nagyobb összegre jogosítja fel betegség esetén – a szerződésben meghatározott összeget. Ez kevesebb lehet a normál napi fizetésénél, de nem lehet kevesebb az SSP összegénél; azaz 85,85 font hetente.

Nem kaphat SSP-t az első három napra, amikor betegség miatt távol marad. Erre a három napra csak akkor jogosult táppénzre, ha erre a munkaszerződése feljogosítja.
Ezt követően minden napra meg kell kapnia az SSP összegét, amikor normális körülmények között dolgozna, de betegség miatt távol marad.

Ha a betegség alatt az SSP az egyetlen bevétele, további támogatásokat is igényelhet, így például lakáscélú támogatást. Az adatlap végén található További segítség részből megtudhatja, milyen támogatásokra jogosult.

A munkáltató értesítése a betegségről

Amennyiben teheti, azonnal közölje munkáltatójával, hogy beteg, és nem tud dolgozni. Ha ezt elmulasztja, veszíthet a táppénzből (lásd alább). Munkáltatójának lehetnek előírásai arra nézve, hogy mi a tennivaló, ha betegség miatt nem tud dolgozni. Ragaszkodhatnak például ahhoz, hogy már az első napon jelentse, hogy beteg. Ezeket az előírások az Ön munkaszerződésének részét képezik, és a munkáltatónak előre kell közölniük őket Önnel. Amennyiben nem tartja be ezeket a szabályokat, megszegi a munkaszerződést.

Ha az SSP-t kapja, munkáltatójának meg kell fizetnie Önnek az SSP, még akkor is, ha Ön nem teljesíti az alábbiakat:                 

–       nem mutat fel orvosi igazolást a betegség nyolcadik napjáig

–       nem telefonál be egy bizonyos időpontig, és jelenti, hogy beteg

–       amikor betegség miatt távol marad, nem telefonál be több mint heti egy alkalommal

–       nem telefonálj be saját maga, és ezt valaki más teszi meg ön helyett.

Munkáltatója nem tagadhatja meg az SSP kifizetését a fentiek alapján. Szerződéses táppénz esetén azonban munkáltatója érvényesíthet ilyen jellegű előírásokat.

Orvosi igazolás

Az orvosi igazolást munkaképességi igazolásnak (fit notes) is nevezik. Az orvosi igazolás kiállításával kezelőorvosa igazolhatja, hogy Ön munkaképes, nem munkaképes illetve csak abban az esetben munkaképes, ha munkahelyi körülményeiben bizonyos változtatásokat eszközölnek.

Hogy mely változtatások szükséges a munkahelyen abban Önnek – – munkaadójával közösen kell megállapodnia. Amennyiben munkaadója megtagadja az Ön orvosa által javasolt változásokat, Ön nem minősül munkaképesnek, és továbbra is igénybe veheti a kötelező táppénzt.

Amennyiben a várhatónál hamarabb meggyógyul, visszatérhet a munkahelyére az orvosi igazoláson jelzett időpont előtt, ha ebbe munkáltatója is beleegyezik. Előfordulhat, hogy munkáltatója megkéri arra, hogy egy új orvosi igazolást mutasson be arról, hogy alkalmas arra, hogy munkahelyére visszatérjen.

Visszautasíthatja-e munkáltatója, hogy fizessen, ha betegség miatt távol marad?

Munkaképtelenség miatt marad távol

Ha rokkant, és munkáltatója a rokkantságával kapcsolatos betegség miatt járó táppénzt kifizetését elutasítja, ezzel valószínűleg törvénysértést követ el. Panaszt tehet jogellenes bánásmódért a munkaügyi bíróságon (rokkantsági diszkrimináció), de előfordulhat, hogy ehhez előbb munkáltatója ellen írásos panaszt kell benyújtania. Kérjen segítséget egy tapasztalt tanácsadótól 

Nem jelenti azonnal, hogy beteg

Ha alapos indok nélkül nem jelenti munkáltatójának azonnal, hogy beteg, elveszítheti az SSP vagy a szerződéses táppénz egy részét vagy teljes összegét. Munkáltatója elutasíthatja a szerződéses táppénz kifizetését azokra a napokra, amikor távolmaradt és nem jelentette, hogy beteg.

Több rövid időszakra marad távol betegség miatt

Ha egy évben több mint négy rövid (négytől hét napig) időszakra marad távol betegség miatt, munkáltatója megkeresheti a Medical Services (Betegellátás) hivatalt, és ellenőrizheti, hogy milyen okból maradt távol. Munkáltatója a HM Revenue and Customs (HMRC – Adó- és Vámhivatal) révén veheti fel a kapcsolatot a Medical Services-el. Felkereshetik orvosát is, hogy betegsége felől érdeklődjenek. A Medical Services nem keresheti fel orvosát, hacsak ön erre engedélyt nem ad. Ha a Medical Services jelentésében az áll, hogy alapos indok nélkül maradt távol a munkából, munkáltatója megtagadhatja az SSP kifizetését. Ha nem ért egyet ezzel a döntéssel, fellebbezhet ellene.

Hosszú időszakokra marad távol

Ha hosszú időszakokra marad távol, munkáltatója kapcsolatba léphet a Medical Services-el annak eldöntésére, hogy ön megfelelő állapotban van-e a munkavégzéshez. Ha a Medical Services szerint ön alapos indok nélkül maradt távol a munkából, munkáltatója megtagadhatja az SSP kifizetését. Ha nem ért egyet ezzel a döntéssel, fellebbezhet ellene.

Mit tehet, ha munkáltatója nem hajlandó kifizetni az SSP-t

Ha úgy gondolja, hogy jogosult az SSP-re, de munkáltatója nem hajlandó kifizetni azt, erre vonatkozó kérelmét egy SSP1 nyomtatványon kell megindokolnia. Ezzel a nyomtatvánnyal kérheti a munkaképtelenségi támogatást vagy jövedelem-kiegészítést (ESA) juttatást, és kérheti a HMRC-t az SSP-re való jogosultság felülvizsgálatára. A nyomtatványt a helyi Department for Work and Pensions (DWP – Munka- és Nyugdíjügyi Osztály) hivatalához kell beküldenie.

Ha a DWP nem biztos abban, hogy ön jogosult az SSP-re, nyomtatványának másolatát továbbítani fogja a HMRC társadalombiztosítási hozzájárulások hivatalához. A biztonság kedvéért küldje el ön is a nyomtatvány másolatát a helyi társadalombiztosítási hozzájárulások hivatalához (a címet bármely helyi HMRC hivatalban elkérheti).

Ha munkáltatója megtagadja, hogy SSP1 nyomtatványt adjon önnek, forduljon írásban a helyi társadalombiztosítási hozzájárulások hivatalhoz, és igényelje az Employment and Support Allowance (ESA)-t a DWP-től. A HMRC döntése munkaadójára nézve jogilag kötelező érvényű. A döntés megfellebbezésére mindkettejüknek joga van.

Ha ön jogosult az SSP-re, de munkáltatója megtagadja annak kifizetését, munkaügyi bíróságon feljelentést tehet törvényellenes bércsökkentésért. Ezt megelőzően viszont munkáltatójánál is panaszt kell tennie. A HMRC pénzbírságot szabhat ki arra a munkáltatóra, aki ismételten megtagadja az SSP kifizetését.

Szabadság alatt betegszik meg

Ha Ön a szabadsága idején úgy megbetegszik, hogy az feljogosítaná a betegség miatti távolmaradásra, akkor megkérheti munkaadóját, hogy erre az időre ne szabadságként, hanem betegség miatti hiányzásként tekintsen. Ezek után kiegészítő szabadságot igényelhet munkaadójánál a betegség miatti hiányzás idejére.
Ugyanakkor ha a távolmaradás idejét szabadság helyett betegség miatti hiányzásként kívánja kezelni, munkaadója erre az időre szabadság alatti fizetés helyett táppénzt fizethet Önnek. A táppénz összege kisebb lehet a normál fizetésnél.

A munkaszerződésének kell meghatároznia, hogyan és milyen módon kell tájékoztatnia munkaadóját betegségéről, és milyen igazolásra van ehhez szüksége.

Elbocsátják amiatt, hogy betegség miatt távol marad

Ha elbocsátják, miközben az SSP-t kapja, munkaadójának adnia kell önnek SSP1 nyomtatványt. Ebben meg kell indokolnia, hogy miért nem fizeti többé az SSP-t. A kitöltött nyomtatványt nyújtsa be a helyi segélyirodába, ahol ESA-t igényelhet. Ha úgy véli, hogy elbocsátásának oka betegsége vagy az, hogy SSP-t igényelt, panaszt tehet a munkaügyi bíróságon. Azonnal forduljon tapasztalt munkaügyi tanácsadóhoz. Erre vonatkozó további tudnivalókat az alábbiakban talál.

Rokkantsága miatt bocsátják el

Amennyiben ön rokkant, és munkáltatója azért bocsátja el, mert rokkantságával kapcsolatos betegség miatt marad távol, ezzel valószínűleg törvénysértést követ el.

Panaszt tehet jogellenes bánásmódért a munkaügyi bíróságon (rokkantsági diszkrimináció). Előfordulhat, hogy ezt megelőzően munkáltatója ellen írásos panaszt kell emelnie. Kérjen segítséget egy tapasztalt tanácsadótót.

További segítség

Citizens Advice Bureau

A Citizens Advice Bureaux (Állampolgári Tanácsadó Iroda, CAB) ingyenes, bizalmas, elfogulatlan és független tanácsadást biztosít problémái megoldására. Az Önhöz legközelebbi CAB – köztük olyanok, amelyek e-mailben is adnak tanácsot – könnyen elérhetőek, ha a következő linkre kattint: nearest CAB. Az irodák szerepelnek a helyi telefonkönyvben is.

Forrás: adviceguide.org.uk
Minden Facebookos megosztást köszönünk!

Betegség a munkahelyen -Táppénz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Leave the field below empty!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .