Cégek adózása Angliában és az Egyesült Királyság területén. Áfa – A VAT (ÁFA) jelenlegi mértéke Angliában: a Standard: 20%, a Csökkentett: 5%. (Érdekes információ, hogy pl. gyerekruhákra nem lehet Áfát felszámolni Angliában, így azok mindig Áfa mentesek.)

Áfa kötelezettség

Az Áfa, azaz VAT regisztráció, csak abban az esetben kötelező, ha az elmúlt 12 hónap, Egyesült Királyság területén végzett gazdasági tevékenységéből származó bevétel eléri a £73,000-ot. Valamint, ha úgy látja, hogy a következő 30 nap-ban eléri ezt az összeget. Ennél korábban is van mód VAT regisztrációra, azonban  ez esetben a folyamat akár hónapokig is eltarthat, mivel számlákkal, ügyfelek igényeivel kell igazolni, hogy szükséges a VAT regisztráció tevékenységünkhöz. Nemzetközi kereskedelem igazolása során azonban hamar megadják a VAT numbert. Ezt az Angol Adóhivatal, HMRC kérdővek kiküldésével ellenőrzi. Amennyiben regisztrálunk az Áfára, úgy onnantól számítva negyedévente ( a pontos dátumot az adóhivatal közli minden esetben egyedileg) ÁFa bevallást kell készítenie könyvelőnknek. Jó hír azonban, hogy havi Áfa bevallás nincs, csak negyedéves, ezáltal is kedvezőbbek a feltételek, mint Magyarországon.

Fontos információ, hogy külföldi országokban igénybe vett szolgáltatás vagy vásárolt termékek számlái után az Áfa visszaigényelhető a nemzetközi Áfa visszaigénylési rendszernek köszönhetően. Ebben az esetben érdemes megvárni, amíg legalább néhány 100 ezer Ft Áfa összegyűlik országonként, mivel így 100%-ban visszatérítik. A visszatérítés megítéléséhez, az igénylében leadott összegekhez tartozó számlákat szúrópróbaszerűen 2-3-at bekérhetnek ellenőrzésre. Mindezeket könyvelőnk elintézi helyettünk, ezért is érdemes tapasztalt könyvelőt választani, és havonta elektronikusan eljuttatni hozzá a számlákat.

Nettó számla kiállítása, külföldi országokban való befogadása

Amíg nem vagyunk Áfa kötelesek, addig számláinkat Áfa mentesen állíthatjuk ki, azaz 0% Áfa tételnek kell szerepelnie a számlán. Ez ügyfeleinknek is kedvező, hiszen nettó összegért juthatnak szolgáltatásainkhoz, termékeinkhez. Például, ha egy szolgáltatásunk £100 + Áfa értékű lenne, úgy a számlán, csak a nettó összeg: £100, Áfa 0%, Bruttó összeg: £100 font fog megjelenni. Áfa mentes számlánkat el kell, hogy fogadják minden országban az EU területén egy Áfa mentességről nyilatkozat ellenében. 
Erről részletesebb információ.

Áfa mentességről szóló nyilatkozat minta letöltés

Járulékok megfizetése alkalmazottak után

Havonta szükséges az adóeleőleget és a TB (NI number) járulékokat megfizetni, minden hó 19-ig. 

A járulékok mértéke:

  • jövedelemadó: 0-20% évi £35,000 jövedelemig
  • társadalom biztosítás (NI No) 0 -12%
  • további 0 -13,8% munkáltatói társadalom biztosítást kell megfizetni

Profit – Mennyi nyereség marad?

Az alábbi példán láthatja, hogy havi £5,000 bevétel esetén,  amelyből kb £3,000 profitja marad (ez kb. 1 millió Ft), mennyi valós nyeresége marad az adók megfizetése után. 

Adószámítás Végek és Egyéni vállalkozók számára
Tételek Egyéni vállalkozás (Self-Employed) Cég (Limited Company)
Éves profit £36,000 £36,000
Fizetendő adó £8,358 £6,839.64
Biztosítás (National Insurance) £2,003.31 £1,281.17
Teljes fizetendő £10,361.31 £8,120.81
Nettó jövedelme, amit elkölthet £25,638.69 £27,879.19
     

Látható, hogy egyéni vállalkozóként az adóterhek, járulékok magasabbak. Ebben az esetben £2,240.5 -al több marad egy cég zsebében, ami kb. 800.000 Ft. 
Az alábbi Tax kalkulátor segít kiszámolni személyes adóterheit.

 

Forrás: http://cegalapitas.co.uk

Cégek adózása Angliában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Leave the field below empty!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .