Sokan esnek abba hiába, hogy már Magyarországról szeretnének munkát találni, itt kint Angliában. Persze van erre is példa, de csak abban az esetben, ha jól beszélsz angolul és keresett szakmát képviselsz, vagy egyetemi tanulmányaid és nyelvismereted lehetővé teszi ezt.

Gyenge, vagy nulla angol nyelvtudással otthonról munkát találni szinte lehetetlen. 

A magyar újságok és az internetes közösségi oldalak persze tele vannak olyan hirdetésekkel, ahol „jó pénzért” munkát közvetítenek Angliába, de be kell, hogy ismerjük, szinte mindről kiderül előbb-utóbb, hogy átverés az egész. Tisztelet a kivételnek, de ugye ismerjük a mondást, a kivétel erősíti a szabályt. Ezerszer elhangzott már, az angliai munka közvetítésért tilos pénzt kérni, hisz a regisztrált munkaközvetítők, a munkáltatótól kapnak jutalékot az általuk elhelyezett emberek után. Aki mégis regisztrációs díj, vagy közvetítői jutalék gyanánt, pénzt kér, az nem hivatalos munkaközvetítő.

Ezekben az esetekben a következők szoktak történni:
– Kifizeted az előre elkért összeget, megveszed a repülőjegyet és nagyot koppansz, amikor az ígértekkel szemben a repülőtéren nem vár senki. ( Megtörtént eset: a reptéren fogadták a nyolc munkavállalót, elvitték őket London keleti szélére egy kávézóba, elkérték a lakbéreket és a kauciót, mondván, hogy fél órán belül jönnek vissza értük a munkáltatóval és a lakáskulccsal. Addig is igyanak valamit, majd ha visszajöttek ők rendezik a számlát. Nem kell mondanom, soha többé nem látták őket, a felhasználói profilt törölték a közösségi portálról, a telefon pedig soha többé nem csengett ki. Több mint 1500 fonttól szabadították meg a kis csapatot.)
 – Aztán van a másik tipikus eset, mikor nem kérnek jutalékot, előleget, közvetítői díjat, csak a szállást náluk kell foglalnod. Ők visznek ki ütött-kopott mikrobuszokkal, vagy tényleg várnak a reptéren, kifizeted a lakbért, elvisznek egy olyan szállásra, ahol négyen osztoztok egy szobán matracokon és csak annyi munkát adnak ami arra elég, hogy a szállást kifizesd, éhen ne halj, de félre tenni nem tudsz, hogy másfele nézz munkát vagy meg vedd haza a repülőjegyedet.
Minden Facebookos megosztást köszönünk!Ha keveset beszélsz angolul, akkor csak akkor indulj el:
 
– ha van annyi pénzed, amiből egy hónapig meg tudsz élni
– ha tudod, hogy talpraesett vagy és kitartó, egész nap képes vagy munkát keresni és nem veszíted el kedved az első kudarctól.
– ha nem ragaszkodsz a „jó” munkákhoz és a „magas” fizetéshez és megelégszel, eleinte a minimál bérrel és a takarítással vagy a konyhai kisegítő állással.
– ha elfogadod azt, hogy nyelvtudás nélkül nem a szobádban ülve (a szállás nagyon drága) az interneten csüngve keresed a munkát, hanem személyesen.

Ha úgy érzed ezek után is, hogy menni fog, akkor
hozz magaddal fekete nadrágot, fekete cipőt és fehér inget/blúzt, mert erre szükséged lehet, ha szállodában takarítasz, vagy étteremben poharat szedsz, stb…
Ha építkezésen fogsz dolgozni, szükséged lesz acélbetétes bakancsra, tehát ha úgy is van otthon, hozd magaddal.
Szállodai takarításra, konyhai kisegítő munkára, szórólapozásra, autómosásra a kevés angoltudás is elég, tehát ne fizess senkinek előre a munkáért.
Szervezd le magadnak a szállást, vedd meg a busz vagy repülőjegyed hozz magaddal annyi pénzt, amennyit csak tudsz, kotord elő a létező legkeményebb kitartásod és valósítsd meg, amit szeretnél!
Munkakereséssel kapcsolatos hibák 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .