Mindenekelőtt keresned kell egy háziorvost (GP=General Practicioner). Ha felhívod az NHS (National Health Service) Direct számot (0845- 4647) vagy felkeresed a http://www.nhs.uk/ honlapot és ott beírod az irányító számod a keresőbe, akkor ki fogja adni, hogy melyek a lakóhelyedhez legközelebbi orvosi rendelők. 

A következő lépés, hogy felhívod őket, kérsz tőlük egy időpontot, amikor vinned kell magaddal az útleveledet és egy lakcímigazolást (proof of address). Még túl kell esned egy általános vizsgálaton (vérnyomás, testsúly… stb), válaszolnod kell néhány kérdésre és pár hét múlva postán kapod az NHS kártyádat a számoddal, amit jó, ha külön is feljegyzel valahová. A háziorvosnál időpontot kell kérned ha beteg vagy és lehet hogy csak pár nap múlva tud fogadni. a háziorvos is ingyen ír fel mindenféle fogamzásgátló tablettát. A 16 éven aluli gyerekeknek ingyenes a gyógyszer. A felnőttek £7.40 receptdíjat fizetnek (javítsatok ki, ha ez az összeg már változott. minden egyes felirt recept után. Kivéve, ha rendelkeznek NHS Tax Credit Exemption Certificate-val. Ez esetben nekik is ingyenes. a Tax Credit mellett van még egy csomó olyan státusz, amikor nem kell fizetni a receptért, pl. Jobseekeres Allowance, Income Support, jópár betegség esetén (underactive thyroid, diabetes, cancer), 18 éves korig, ha teljes idejű diák még, kismamáknak a gyerek 1 éves koráig, katonáknak..
Walesben, az orvos által felírt gyógyszer mindenki számára ingyenes.
Ha beteg vagy és sürgősen orvosra van szükséged, akkor célszerű bemenned a legközelebbi kórházba az Accident & Emergency osztályra, ahol kitöltetnek veled egy nyomtatványt és sorba kell állnod, de még aznap megnéz egy orvos, ráadásul ingyenesen. Tényleg akkor használd, ha fontos, mert a várakozási idő 4-6 óra is lehet.
Vannak szexuális egészségügyi klinikák is, ahol ingyenesen kaphatsz tanácsokat, óvszert, esemény utáni tablettát, fogamzásgátlót és terhességi tesztet is

Orvosi ellátás-GP

Egy gondolat a “Orvosi ellátás-GP” -hoz

 • 2017-08-05 at 13:25
  Permalink

  Sziasztok!
  Milton Keynes -i ortopéd sebészt keresek izomvágás nélküli csípőprotézis műtétre lenne szükségem!
  Köszönöm

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .