S2 route – Ha Angliában élek és Magyarországon szeretném, hogy operáljanak, kell fizetnem érte?

A minap kaptunk egy levelet egy olvasónktól, aki az S2 route-tal kapcsolatos kérdésekkel keresett meg. Leírom hát a tényeket, hogy mindenki tisztában lehessen velük, ha ne adj Isten szüksége lenne rá.

Tehát a kérdés az, hogy fizetnem kell Magyarországon az orvosért ha Angliában élek?

A válasz pedig: elméletileg nem, ha van S2 Route –od.

Mi az az S2 route?

Az S2 route lehetővé teszi, hogy ha az UK- ban élsz, viszont valamelyik másik EEA országban vagy Svájcban szeretnéd kezeltetni magad akkor a kezelés költségét az Angliai NHS (National Health Service) fedezi számodra. Ehhez viszont meg kell felelned néhány feltételnek.

S2 route feltételek

Az S2 kérvényed jóváhagyásához a következő feltételeknek kell megfelelned:

  • Állandó lakos vagy Angliában (nem érvényes Nagy-Britannia többi tagállamára) és jogosult vagy NHS által fedezett egészségügyi ellátásra.
  • A kérdéses kezelést az NHS is fedezné Angliában.
  • Írásos bizonyítékod van rá, hogy a problémával kapcsolatos teljes klinikai vizsgálaton estél át az UK, egy EEA ország, vagy Svájc területén. A klinikai jelentésnek tartalmaznia kell, hogy a te esetedben miért van szükség a kérdéses kezelésre, ezenkívül az orvos javaslatát arra, hogy mi az az orvosilag meghatározott idő, amelyen belül a kezelést el kéne végezni a te esetedben a gyógyulás érdekében. Az orvosnak objektív magyarázattal kell szolgálnia a fentiekre.
  • A kezelés az azt végző országban is államilag támogatott kezelésnek minősül (vagyis fedezi a TB).
  • Figyelembe véve a jelentést kiállító orvostól kapott információkat, az Angliai NHS úgy látta, hogy egyenértékű kezelést a behatárolt időn belül nem képes számodra NHS támogatással biztosítani.
  • A kért kezelés nem kísérleti jellegű, vagy gyógyszer teszt.
  • A kért kezelés nem sürgősségi eset.
Figyelem: Amennyiben a kérvényt támogató dokumentumok nem Angol nyelvűek, akkor azokat le kell fordíttatni, de az eredeti dokumentumokat is csatolni kell a kérvényhez.

Amennyiben az S2 route kérvényed jóváhagyják, ugyan olyan feltételek mellett kapod meg a kezelést, mintha abban az országban élnél, ahol a kezelést kapod. Ez arra az esetre is érvényes, ha például a kért kezelés Magyarországon nem teljes mértékben  egy TB által támogatott kezelés. Ekkor az önrészt ugyan úgy fizetned kell, mint a Magyarországi lakosnak. Még akkor is, ha ugyan ez Angliában teljesen ingyenes kezelés lenne.

Ugyanakkor, előfordulhat, hogy ilyen esetben az UK-ba való visszatérésed után kérvényezheted az általad kifizetett önrész visszatérítését. Ehhez a Department for Work and Pensions Overseas Healthcare Team részlegével kell kapcsolatba lépned (0191 218 1999), vagy a következő email címen: overseas.healthcare@dwp.gsi.gov.uk

A legtöbb EEA országban viszont ugyan úgy ingyenes a betegellátás, mint Angliában, így ezekben az országokban nem fog kelleni hozzáfizetni a kezelés költségeihez.

Az utazási és tartózkodási költségeket az NHS nem fedezi.

Hogyan kérvényezd az S2 route nyomtatványt?

Ahhoz, hogy az orvosi kezelésed az NHS S2 route útján fedezze, ki kell töltened a következő nyomtatványt: http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcareabroad/plannedtreatment/Documents/EEA-application-form-v11.pdf

A nyomtatvány helyes kitöltéséhez itt találsz pontos útbaigazítást (angol): http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcareabroad/plannedtreatment/Documents/EEA-application-guidance.pdf

Ne felejtsd el, hogy az orvosi jelentést is csatolnod kell a kérvényedhez, méghozzá angol nyelvre is lefordítva. Továbbá a kezelés típusának részleteit és a kezelést végző intézmény címét. Ezen kívül a kezelés kezdetét és várható befejezési dátumát, és az NHS számodat.

A kérvényt és további szükséges dokumentumokat a következő címre kell elküldeni:

European Cross Border Healthcare Team

NHS England

Fosse House

6 Smith Way

Grove Park

Enderby

Leicester

LE19 1SX

 

Vagy e-mailben is lehet kérvényezni az S2 route-ot, mégpedig a következő címen:  england.europeanhealthcare@nhs.net

 

Ha valamilyen okból kifolyólag elégedetlen vagy az S2 route kérvényed elbírálásának kimenetelével, kérheted az ügyed újra-vizsgálatát, ha van további információd, illetve bizonyítékod, amely segíthet abban, hogy más döntést hozzanak.

A hivatalos fellebbezést itt benyújthatod: england.europeanappeal@nhs.net

 

A fenti információk helyesek 2016-08-31 napján.

S2 route – Fizetnem kell Magyarországon az orvosért ha Angliában élek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Leave the field below empty!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .