Milyen juttatásokat kaphatok ha az Egyesült Királyság területén várok babát? Anglia gyermek centrikus ország, nagyon jól kiépített szociális rendszerrel és juttatásokkal. Az Egyesült Királyság területén élő családok igen sokféle juttatásban részesülhetnek. Jó ha tisztában vagyunk ezekkel.

Számos olyan juttatás van, mely minden család számára elérhető, csak igényelni kell.

A kismamákat külön juttatásokban is részesíti, a terhesség kezdetétől.
A kismamáknak a terhesség kezdetétől a gyermek 1 éves koráig minden receptre felírt gyógyszer ingyenesen kiváltható és a fogorvosi ellátás is ingyenes. Az ehhez szükséges nyomtatványt kérheted telefonon: 08458501166 vagy házi orvosodtól és a midwife (szülésznőtől) is.
Amennyiben állami segélyen vagy, jogosult vagy ingyen tejre. A nyomtatvány postázását ezen a számon kérheted. 08701555455. Visszaküldés előtt ne felejtsd aláíratni a szülésznővel.
Az alacsony jövedelemmel rendelkező kismamák illetve akiknek 4 évnél fiatalabb gyermekük van igényelhetnek Healthy Start Voucher-t mely heti £3 és tápszert, gyümölcsöt, tejet lehet venni rajta.
Igényelheted a  www.healthystart.nhs.uk weboldalon, vagy a 08456076823-as telefonszámon.

Statutory Maternity Pay (Törvényes anyasági fizetés) SMP:
Ezt a munkáltató fizeti 39 héten keresztül a szülési szabadságon lévő anyukáknak, akik a gyermek születése előtti 15-ik héten már legalább 26 hete ugyanannak a munkáltatónak dolgozott megszakítás nélkül. Ahhoz, hogy ezt megkapd, a munkáltatóddal legkésőbb a szülés várható időpontja előtt 15 héttel közölnöd kell, hogy gyermeket vársz, és hogy mikortól szeretnél szülési szabadságra menni. Ezt legjobb írásban megtenni. Esetleg egy MAT1 nyomtatványon, amit a háziorvosod vagy a szülésznő állítja ki. A MAT1 a terhesség 22. hetétől igényelhető.
Az SMP-t leghamarabb a szülés kiírt pontja előtt 11 héttel, legkésőbb pedig a baba születésének napjától számított 2. napig igényelhető meg.
Az SMP összege a szülést követő 6 hétben az átlagfizetésed 90%-a. A további 33 hétre az átlagfizetésed 33%-a vagy £ 136.78, amelyik összeg az alacsonyabb.
Az SMP feltétele még az is, hogy a fizetésed adó előtt minimum £95/hétnek kell lennie.
 
Maternity Allowance (Anyasági segély) 
 Azokat az anyukákat  illeti, akik nem jogosultak SMP-re. Az Anyasági segélyt a Jobcentre Plus folyósítja maximum 39 héten át azoknak a szülési szabadságon lévő kismamáknak és anyukáknak, akik a szülés kiírt időpontjának hetét megelőző 66 hét alatt legalább 26 hét munkaviszonnyal (nem szükséges folyamatosnak lennie,) vagy magánvállalkozói viszonnyal és minimum £30 heti keresettel rendelkeznek. A Maternity Allowance a szülés kiírt időpontjának hete előtti, 11. héttől, legkésőbb a gyermek születését követő 2. naptól igényelhető. A folyósított összeg: £ 136.78 /hét vagy átlagfizetés 90%-a közül az, amelyik összeg alacsonyabb.
 
Statutory Paternity Pay (Törvényes apasági fizetés)
A munkáltato fizeti maximum 2 héten át azoknak az újdonsült apukaknak, akik “employee” státuszban a gyermek születése előtti 15-ik heten már legalább 26 hete ugyanannak a munkáltatónak dolgoztak megszakítás nélkül. Amennyiben az apuka keresete legalább £90/hét adózás előtt, akkor a Paternity Pay összege £136.78 /hét vagy az átlag fizetés 90%-a közül az amelyik az alacsonyabb.
 
Sure Start Maternity Grant
Gyermekek után kapható, egyszeri £500/gyermek értékű vissza nem térítendő támogatás az arra jogosultaknak. Az igénylő megtakarítása nem befolyásolja a jogosultság elbírálását. Jogosult lehet, az aki az alább felsoroltak közül bármelyikben részesül:
• Income Support 
• Income-based Jobseeker’s Allowance 
• Pension Credit 
• Child Tax Credit (magasabb erteken, mint a “family element”)
• Working Tax 
Es az alább felsoroltak közül legalább egy pont igaz rá:
• Ön vagy partnere várandós és a baba születése 11 héten belül esedékes vagy az utóbbi 3 hónapban született.
• Ön, vagy partnere örökbe fogadott egy gyermeket az utóbbi 3 hónapban és a gyermek 1 éven aluli. 
• További speciális esetekben, melyről itt olvashatsz.
 A Maternity Grant az SF100 nyomtatvánnyal igényelhető a Jobcentre Plus irodákban vagy letölthető itt. A nyomtatványt a Jobcentre Plus irodákba kell leadni vagy az ott kapott, előre megcímzett borítékban feladni.

 

Terhesség és szülés utáni juttatások Angliában

2 thoughts on “Terhesség és szülés utáni juttatások Angliában

 • 2021-10-09 at 14:16
  Permalink

  Van olyan oldal vagy barmi ahol az egyedülàlló kismamàknak van informàció milyen segitseget kaphatnak ?

  Válasz
 • 2021-02-10 at 22:39
  Permalink

  Ha dolgozok 5 hete heti 2-3napot ara nekem. Segely jar?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Leave the field below empty!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .